2010年11月8日星期一

誰之失

受一位搭上搭朋友所托,去幫手買幾件施巴的孩子護膚用品。週末去了某間其中有賣施巴系列產品的專門店,一問即有,過程很順利,付款離開。

出了門後,我看下手上張單據,發現店方將所贈送的二細包不記得是甚麼的試用產品,打上$36,又再減返$36,然後總件數比實際須買的數多一件。我覺得有點不妥,為免在收返朋友錢時費口舌,我折返店子,同店員講,可否不要贈品,我希望張收據只列印著我所買的數量,或者用手寫張收據給我,而我將機單給回貴店。店員稱自己是新來的,程序不熟,要致電問下。一輪不短的電話(我已開始不耐煩了),然後,店員答覆我,問過了,可用手幫我在機單上劃去一件產品來解決,我差點沒暈低!沒好氣地說,你劃去同我自己劃去有何分別?我稱我幫內地人買,托上托的,再托人帶上去,不想為張單要解釋一輪,你手寫張單給我吧!阿店小姐說,問過了,店舖規矩來嘅,不可隨便使用收據簿寫收據給客人。我心在諗,出「殺手鐧」吧!於是,我說,如果你唔寫過張收據給我,我唔買了,煩麻你退回錢給我!諗住點都唔會有生意唔做掛!點知店小姐手拿收據簿窒咗下,但還是說這是佢哋公司嘅規定,唔寫得收據。

店小姐幫我出機辨退款時,我默不作聲,但講真,可能一臉不屑!是對間舖的管理很不屑!不知是指令不清還是店小姐資質有限,所以演繹不當,有乜理由會為一張收據而失去幾百元生意!不知幾百元對一間舖面不大的公司是何數目,但假如真的為單據問題而趕客,那怎會是幾百元生意的問題?單單我吧,佢哋可能趕走了一位日後常會光顧的人客,我本身雖然少用施巴,但我深圳有搭上搭的一些朋友嘛,舉手之勞的事,我樂意幫人,仲要好多時佢哋本身唔知該買邊種,信任我由我話事的。

由那間舖出來,我轉去藥房買。藥房價錢較平,我當然知,只是原本諗住果位內地朋友小康生活,只得一個二、三歲的孩子,叮囑買香港人常用的,買好的,(其實我經驗不多),我只想到施巴,然後慎重其事才到那店舖去買,點知......

12 則留言:

Ebenezer 說...

冇出手單嘅程序? 咁萬一佢個POS down機,係唔係要即刻全店拉閘唔做生意?

嚴明 說...

不知道那"小朋友" 又會怎麽樣在朋友面前提起這事情:P

卡臣 說...

大公司好僵化

Coffee n Tea 說...

Eben︰

我諗極唔明點會咁就無咗啲生意呢?我認為是店小姐所問的是另一舖的,又是不熟運作的職員!

Coffee n Tea 說...

嚴明︰

我諗「小朋友」不知生意人生意大過天,過得海就是神仙,只要你肯買,不要機單要手寫單,好閒事!
佢可能會講,因為一張單就唔買,有冇搞錯!攪攪陣,冇幫襯咯!

Coffee n Tea 說...

卡臣︰

真係好蠢!

笑談風月 說...

與大企業制度無關,冇得變的是人,人腦最笨。

佛爺 說...

可能未有先例可循!嘻嘻!

Coffee n Tea 說...

風月︰

我當時等佢問人等到忟!真的細細聲講了句︰點解咁唔識變通架?

Coffee n Tea 說...

佛爺︰

如果我係老闆,知啲員工咁死板至趕客,一定要再培訓過!

Armadillo 說...

以今時今日嘅服務態度嚟講,個店員肯幫你做退貨已經算唔錯架喇,你就原諒佢啦!

Coffee n Tea 說...

Arm︰

我相信一般來講,只要不退貨,個客的要求會盡量滿足的,我估佢唔到!

好的,我原諒佢, 其實我一早已原諒了:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...